Csupán két hét telt el a Szegeden sorra került Sakk Egyéni Diákolimpiától, máris megrendezték a Diákolimpia csapat küzdelmeit is. Az általános iskola alsós (I-II.) korcsoport, felsős (III-IV.) korcsoport, valamint középiskolás (V-VI.) korcsoportjaiban, – külön indulva a fiú és lány csapatok – összesen 130 diák ülhetett le a sakkasztalokhoz. Hódmezővásárhelyről négy általános iskola (Németh L., Kertvárosi, Szőnyi B., Varga T.) hat csapata indult. Míg a lányoknál 3+1 fős, addig a fiúknál 4+1 fős együttesek vehettek részt a küzdelemben. 
 
A hat vásárhelyi intézmény mellett a szentesi Kiss Bálint Általános Iskola indított még csapatot, a többi csapat versenyzői, valamelyik szegedi intézményt képviselte. A lányoknál a viszonylag kevés számú csapat miatt kevesebb fordulót rendeztek, de a fiúk mezőnyében sem volt 7 fordulónál többre szükség ahhoz, hogy eldöljön a bajnoki helyezések sorsa. Az iskolák közül ki kell emelni a szegedi Tisza-parti Általános Iskolát, amelyik a lehetséges 6 első helyezésből ötöt elhozott, s csupán ott nem nyert, ahol nem indított csapatot!
 
Éppen e kinagasló eredmény miatt nem mehetünk el szó nélkül az iskolában folyó példaértékű munkáról, s e munkát biztosító, sakkot tanító két sikerkovács edzőről, Herpai Józsefről és Mikó Valérról, akik nélkül ezek az eredmények nem lehetnének elérhetőek, a szegedi és Csongrád megyei ifjúsági sakkozás nem érne el ilyen magas színvonalat. Rajtuk kívül meg kell még említenünk több más elhivatott oktatót, Retkes Sándort Csúri Lászlót, Tenk Zoltánt, Farkas Sándort, akik más szegedi iskolákban ismertetik meg a diákokkal a sakkozás fortélyait. 
Még egy vásárhelyi edzőről, a Németh László Általános Iskolában tanító Tatár Kiss Szabolcs nemzetközi mesterről is szót kell ejtenünk, aki országos jelentőségű versenyekre készít vagy készített fel a magyar ifjúsági sakkozásban jólcsengő nevű versenyzőket, mint például Péczely Sebasztian Zsombort, Szilassi Ábelt, Tubak Dánielt, Tésik Csabát vagy Csirik Andrást.
 
 
A 2x20 perces játékidejű partikat nem csak a játékosok és edzőik, hanem a szülők, hozzátartozók képviselte szurkoló táborok is nagy figyelemmel és izgalommal kísérik, akik bizony egy-egy alkalommal lelket öntöttek, bíztatást adtak néha kissé elcsüggedt gyermekeiknek, ezen kívül bizony nagyon fontos szerepet játszanak a diákok versenyről-versenyre való utaztatásában is, ezért az áldozatvállalásért köszönet jár!
 
A vásárhelyi iskolák csapatai közül legjobban a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola I-II. korcsoportos (alsós) fiú együttese szerepelt, hiszen a Lovászi Szabolcs, Kiss Tamás, Berkesi Tímea, Németh Kristóf Dániel alkotta team ezüstérmet szerzett a szegedi szakemberek által is nagyon erősnek mondott mezőnyben! Ugyanebben a mezőnyben a Szőnyi Benjámin Ref. Ált. Isk. csapata 9., a Németh László Ált. Isk. együttese 13., a Varga Tamás Ált. Isk. fiataljai pedig a 14. helyen végeztek! A mezőny „sűrűségére” jellemző, hogy a 4. és 14. helyezett csapatok között mindössze 3,5 pont különbség volt! (egy nyertes játszma 1 pontot, egy döntetlen kimenetelű játszma 0,5 pontot ér!) A III-IV. korcsoportos (felsős) fiúknál a Németh László Ált. Isk. együttese, a 6. helyen zárta a viadalt.
 
Az I-II. korcsoportos lányoknál a Kis Izabella, Kiszel Dzsenifer, Nagy Emese első osztályos tanulók által alkotott Szőnyi Benjámin Ref. Ált. Isk. együttese mindössze 0,5 ponttal maradt le a dobogóról, s ezzel 4. helyezést ért el. Edzőjük Tőkés János sakkoktató számukra nagy jövőt és a következő megyei diákolimpián érmet remél és vár tőlük.
 
 

Keresés az oldalonBővített keresés

Támogatás

  • Támogassa Ön is a sakkot!

    Kérjük adója 1 százalékával támogassa idén a Vásárhelyi Pákozdy Ferenc Sakk Sportegyesületet!   Adószám: 190-81898-1-06

Bejelentkezés