A szegedi Tisza-parti Általános Iskola adott otthont a 2013-14.évi Megyei Sakk Diákolimpiának, ahol összesen 6 korcsoportban 127 fiú és lány vette fel egymás ellen a küzdelmet! Korcsoportonként 5-7 fordulóban 2x20 perces játszmákat váltottak a fiatalok. A verseny két főbírája Herpai József és Mikó Valér voltak, akik éppen ennek az iskolának kitűnő tanárai. Munkájukat a sorsolásért felelős Bartos Ferenc nemzetközi versenybíró és egyben a Csongrád Megyei Sakkszövetség elnöke sgítette. 
 
A megyéből a házigazda szegedieken kívül hódmezővásárhelyről – mintegy 30 diák és hozzátartozóik – érkeztek a legtöbben, ami bizonyítja, hogy a vásárhelyi általános iskolákban egyre több fiatal ismerkedik meg a sakkjátékkal. Több bázis iskola is létesült a városban – Németh László, Szőnyi Benjámin, Varga Tamás – ahol a Vásárhelyi Pákozdy Ferenc Sakk Sportegyesület segítségével szervezett kereteken belől folyik az oktatás.
Bár dobogós helyet ezúttal nem értek el, mielőtt az érmes helyezettekről szólnánk, meg kell említeni az 1.korcsoportos (2005.01.01.után született) lányoknál induló négy – 7-8 éves – vásárhelyi kishölgyet, Kis Izabellát (5.hely), Kiszel Jennifert (7.hely) és Nagy Emesét (11.hely) (Szőnyi B.), valamint Márkus Mollit (6. hely) (Varga T.), akik mindössze 4 - 4,5 hónapja sakkoznak, de már most megmutatkoznak sakkbéli tehetségük, számolási képességük. Amennyiben nagyobb rutinra tesznek szert, sakkpályafutásuk kitartásuk és szorgalmuk esetén meredeken emelkedhet felfelé! A kissé rövidre nyúlt versenyük (mindössze 5 forduló) nem adhatott világos képet jelenlegi tudásukról.
 
A 2.korcsoportos (2003-2004) lányoknál a tavalyi ezüstérmes Berkesi Tímea (Kertvárosi) ezúttal nem tudta megismételni jó szereplését, de 4.helye elfogadható teljesítmény!
A 3.korcsoportban (2001-2002) a háromszoros megyebajnok Illés Annának (Liszt F.) ezúttal ezüstéremmel kellett beérnie, teljesítménye azonban így is dícséretes!
A 4. korcsoportos (1999-2000) Dawud Savannah Rose (Németh L.) az alapszakaszban ugyanannyi pontot szerzett mint az előtte végző két kishölgy, itt a kiírásnak megfelelően újrajátszást rendeltek el, melyen Rose ismét 3.lett. 
 
Az 1.korcsoportos fiúknál történt a vásárhelyiek legnagyobb sikere! A Szent István Általános Iskola 2.osztályos tanulója – a mindössze 1 éve sakkozó – Utasi Zsombor izgalmas csatában szerezte meg a Sakk Diákolimpiai bajnoki címet. Ugyanitt, Balázs Benedek (Szőnyi B. 2.o.) a második helyet érte el. Az alapszakasz befejezése után hárman álltak azonos pontszámmal, így közöttük holtverseny lévén a bírók újrajátszást rendeltek el. Itt mindkét vásárhelyi fiatal legyőzte szegedi vetélytársát, így az utolsó, kettejük közötti játszmájukban dőlt el Zsombor javára a bajnoki cím! Ugyanebben a csoportban a még csak fél éve sakkozó rendkívül ügyes Németh Kristóf Dániel (Kertvárosi) csupán 1 ponttal lemaradva az első helyezettől 8.helyet szerzett!
A 2.korcsoportos fiúknál Pelyva Csaba versenyről-versenyre mutat jó formát, harmadik helye figyelemre méltó!
A 3.korcsoportban talán az egész mezőny legerősebb csoportját találhattuk! Éppen ezért Balázs Máté (Varga T.) 5.osztályos tanuló harmadik helye dícséretes teljesítmény! Ebben a csoportban Tápai Valér (Bethlen G.) 8.helyet ért el.
A 4.korcsoportban Kovács Ákos (Bethlen G.) harmadik helye legjobb nem Élő-pontosként remek eredmény. Itt még asztalhoz ült Boros Dávid (Liszt F.)is, aki 8.helyet ért el.
 
Összességében a vásárhelyi versenyzők igazán kitettek magukért, hiszen összesen 1 arany, 2 ezüst és 4 bronzérmet szereztek! Pihenésre azonban nics idejük a gyerekeknek mert március 1-én ismét szegedre utaznak, ahol a Megyei Diákolimpia Sakkcsapatbajnokságán vesznek részt!
 
 
 
 
 

Keresés az oldalonBővített keresés

Támogatás

  • Támogassa Ön is a sakkot!

    Kérjük adója 1 százalékával támogassa idén a Vásárhelyi Pákozdy Ferenc Sakk Sportegyesületet!   Adószám: 190-81898-1-06

Bejelentkezés