Városunkban 2014.01.25-én a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola tantermei adtak otthont az idei Sakk Diákolimpiának. A négy korcsoportban megrendezett erőpróbára 55 általános iskolás tanuló jelentkezett, hogy 7-10 fodulós, egyenként 2x10-15 perces játszmákban döntsék el a bajnoki címek sorsát. A verseny lebonyolítását a vendéglátó intézmény és a Városi Önkormányzat mellett a Vásárhelyi Pákozdy Ferenc Sakk Sport Egyesület is támogatta, hiszen ők biztosították a versenyzéshez szükséges készleteket és sakkórákat is, valamint a versenyvezetői feladatokat is az egyesület játékosai – Ábrahám Zoltán, Botka Péter, Tatár Kiss Szabolcs, Tőkés János – látták el! 
 
A vásárhelyi iskolák közül a Németh László 19, a Kertvárosi 10, a Szőnyi 9, a Varga Tamás 8, a Szent István 4, a Bethlen Gábor 3, a házigazda Liszt Ferenc 2 fővel indult a megmérettetésen.
 
A viadalon a legnagyobb létszámban a 2005. január 1. után született I. korcsoportos fiúk képviseltették magukat összesen 27 fővel, így svájci rendszerben (ahol azonos pontszámot elért versenyzők játszottak egymás ellen) bonyolították le versenyüket. Ebből a mezőnyből két fiatal játékos, Utasi Zsombor és Németh Kristóf tűnt ki, akik csupán egy, illetve két döntetlent engedélyeztek ellenfeleiknek. Remek teljesítményt nyújtott Balázs Benedek is, aki jobb mezőnyértékének köszönhetően szerezte meg a harmadik helyet, megelőzve ezzel a nagyon ügyes Török Csabát!
Az I. korcsoportos lányoknál szintén két játékost kell megemlítenünk. Kis Izabella játszmái során csupán egy döntetlent adott le a többit fölényes játékkal megnyerte! Márkus Molli szintén Ígéretes partikat játszva megérdemelten nyerte el az ezüstérmet. Kellő szorgalmuk és kitartásuk esetén edzőjük Tőkés János mindkettőjüknek sikeres sakkozói jövőt jósol. Nagy csata zajlott a harmadik helyért is, ugyanis Nagy Emese és Kiszel Jennifer holtversenyben végeztek, így csupán jobb Berger-pontjainak köszönhetően lett bronzérmes előbbi!
 
A 2003-2004-ben született II.korcsoportos fiúknál az első hely – nagy izgalmak közepette – csupán a rájátszásban dőlt el, hiszen Lovászi Szabolcs és Mag Gergő az alapversenyen egyforma pontszámmal végeztek, így két 5 perces partiban döntötték el a bajnoki címet, amit Szabi nyert 1,5-0,5-re!
 
A II.korcsoportos lányoknál nem volt kétséges a bajnoki cím sorsa! A nagy esélyes Berkesi Tímea minden partiját megnyerve végzett az első helyen!
 
A 2001-2002-ben született III.korcsoportos fiúknál Balázs Máté szintén esélyeshez méltóan maximális pontszámmal abszolválta első helyét. Második helyen Tápai Valér végzett, míg a harmadik helyre Varga Előd László futott be.
 
A 2001-2002-es, lányoknál Illés Anna, a IV.korcsoportos 1999-2000-ben született lányoknál Dawud Savannah Rose szerezte meg az aranyérmet! Az 1999-2000-ben született fiúknál Boros Dávid és Kovács Ákos párosmérkőzésen döntötte el az első hely sorsát – utóbbi diadalával!
 
Eredmények:
 
Fiú I.kcs.
1.Utasi Zsombor (Szent I.) 7,5 pont
2.Németh Kristóf Dániel (Kertvárosi) 7
3.Balázs Benedek (Szőnyi B.) 5,5
 
Lány I.kcs.
1.Kis Izabella (Szőnyi B.) 7,5 pont
2.Márkus Molli (Varga T.) 5
3.Nagy Emese (Szőnyi B.) 3
 
Fiú II.kcs.
1.Lovászi Szabolcs (Kertvárosi) 5,5 pont 2.Mag Gergő (Szent I.) 5,5 3.Kis Tamás (Kertvárosi) 4
 
Lány II.kcs.
1.Berkesi Tímea (Kertvárosi) 4 pont
2.Karasz Éva (Kertvárosi) 2 pont
3.Hercegh Dorka (Németh L.)
 
Fiú III.kcs.
1.Balázs Máté (Varga T.) 8 pont
2.Tápai Valér (Bethlen G.) 6,5
3.Varga Előd László (Bethlen G.) 6
 
Lány III.kcs.
1.Illés Anna (Liszt F.)
 
Fiú IV.kcs.
1.Kovács Ákos (Bethlen G) 3 pont
2.Boros Dávid (Liszt F.) 1
 
Lány IV.kcs.
1.Dawud Savannah Rose (Németh L.)
 
Az iskolák nem hivatalos éremsorrendje:
 
arany ezüst bronz
1. Kertvárosi:   2   2   1
2. Bethlen G.:   1   1   1
3-5. Varga T.:   1   1   0
3-5. Szent I.:   1   1   0
3-5. Liszt F.:   1   1   0
6. Szőnyi B.:   1   0   2
7. Németh L.:   1   0   1
 

Keresés az oldalonBővített keresés

Támogatás

  • Támogassa Ön is a sakkot!

    Kérjük adója 1 százalékával támogassa idén a Vásárhelyi Pákozdy Ferenc Sakk Sportegyesületet!   Adószám: 190-81898-1-06

Bejelentkezés