2013.05.25-én a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola adott otthont az első alkalommal kiírt Szőnyi Kupa Meghívásos Ifjúsági és Amatőr Sakkversenynek, melyen 25 versenyző indult el. Az ifjúsági játékosok mellett elindult néhány fiatal kísérője, hozzátartozója is, így mérettetve meg magát, a többi szülővel és az ügyes gyerekekkel szemben!
 
A verseny meghívásos jellege onnan adódott, hogy csak a verseny szervezője Tőkés János sakkoktató tanítványai és azok családtagjai indulhattak el, hiszen rendszeresen látogatták az edzéseket és közel tucatnyi versenyen el is indultak. A 2x10 perces játékidejű játszmákat 9 forduló alatt bonyolították le. Bár a verseny svájci rendszerben került lebonyolításra, a közel azonos tudásúak 5 csoportba kerültek besorolásra, így ők egymás ellen versenyezhettek. 
 
A verseny összdíjazása a szponzorok és a szülők jóvoltából 30 000Ft volt!
 
Mint ahogy az várható volt, a legkiélezettebb küzdelem a Haladó II.-es csoportban alakult ki, ahol alaposan körbeverték egymást a játékosok, közülük azonban kiemelkedett Kardos András, aki egészen a 8. fordulóig hibátlanul vette az akadályokat, itt a Kísérők csoportjában szereplő Tatár Zoltán legyőzte őt, ekkor már azonban behozhatatlanul vezette a mezőnyt, így megérdemelten lett első! Ezzel a teljesítményével nem csak csoportgyőztes lett, hanem elnyerte a Szőnyi Kupát is, amit egy évig őrizhet meg. A második helyezett Tápai Valér a verseny elején két győzelmével és két vereségével a középmezőnyben tartózkodott, ekkor azonban egy „5”-ös nyerőszériát produkált, amivel megsem állt az ezüstéremig! A harmadik helyezett a verseny egyetlen hölgy indulója Illés Anna lett, aki többször is csak elfogyott igondolkodási idejének köszönhette vereségét, harmadik helye teljesen megérdemelt volt! Ez a verseny számára azért is különösen fontos volt, mert az egy hét múlva Budapesten megrendezésre kerülő Országos Diáksakkolimpián fog részt venni, így remek ráhangolódást bíztosított számára a viadal! Ez a csoport amellett, hogy erős, rendkívül kiegyensúlyozott is volt, hiszen a harmadik helyezett Illés Anna és a hetedik helyezett – egyébként nagyon tehetséges és még csak 2.osztályos – Lovászi Szabolcs között mindössze 0,5 pont volt a különbség! 
 
Meg kell említenünk azokat a szponzorokat segítőket, akik nélkül ez a verseny ebben a formában nem lett volna lehetséges!
 
Várhelyi Pákozdy Ferenc Sakk Sportegyesület, Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola, Ficsor Mónika és kedves családja, Balázs Zsolt, és Balázsné Samu Regina.
 
A verseny végeredménye:
 
Haladó II.:
1.Kardos András (Liszt F.) 8 pont, 2.Tápai Valér (Szőnyi B.) 7 pont, 3.Illés Anna (Liszt F.) 6 pont, 4.Kovács Ákos (Bethlen G.) 6 pont, 5.Balázs Máté (Varga T.) 6 pont, 6.Varga Előd László (Bethlen G.) 7.Lovászi Szabolcs (Kertvárosi) 5,5 pont.
 
Haladó I.:
1.Boros Dávid (Liszt F.) 5 pont, 2.Kiss Tamás (Kertvárosi) 4,5 pont, 3.Rafai Ádám (Liszt F.) 4,5 pont.
 
Kezdő II.:
1.Utasi Zsombor (Szent I.) 5 pont, 2.Gera Szilveszter (Szőnyi B.) 4,5 pont, 3.Balázs Benedek (Szőnyi B.) 4 pont, 4.Héjja Hunor (Szőnyi B.) 4 pont, 5.Ifj.Ambrus Zoltán (Kertvárosi) 4 pont, 6.Bodnár Bence (Szent I.) 4 pont.
 
Kezdő I.:
1.Tatár Zétény (Szőnyi B.) 4 pont, 2.Bocskai Gábor (Kertvárosi) 4 pont, 3.Farkas Benedek (Szőnyi B.) 3 pont, 4.Komlósi András (Szőnyi B.) 2 pont.
 
Kísérők csoportja:
1.Tatár Zoltán 5,5 pont, 2.Kiss István 5 pont, 3.Utasi Gábor 4,5 pont, 4.id.Ambrus Zoltán 3 pont, 5.Farkas Gábor 2 pont=
 
 
 
 
 
 
 
 

Keresés az oldalonBővített keresés

Támogatás

  • Támogassa Ön is a sakkot!

    Kérjük adója 1 százalékával támogassa idén a Vásárhelyi Pákozdy Ferenc Sakk Sportegyesületet!   Adószám: 190-81898-1-06

Bejelentkezés