Április 6-án Orosházán, immár 7. alkalommal rendezték meg a Nyílt Gyermek Sakkbajnokságot, melyen gyulai, szarvasi, szentesi, nagyszénási, békéscsabai és több más település játékosai mellett természetesen a házigazda orosháziak is képviseltették magukat.

Hódmezővásárhelyről is népes küldöttség érkezett, hiszen a versenyen résztvevő 18 játékos mellett mintegy 10 kísérő-szülő valamint a gyerekek edzői – Tatár Kiss Szabolcs és Tőkés János – kísérték el őket.

A verseny rendezői az előző évek megszokott versenykiírását némileg megváltoztatva, létrehoztak egy „Értékszámos” csoportot is, így három, illetőleg öt csoportot alakítottak ki: „Alsós” (2002.01.01. után születettek) fiúk és lányok, „Felsős” (1998.01.01. után születettek) fiúk és lányok, valamint az előbb említett csoport. Az „Alsós” (53 fő) illetőleg a „Felsős” (19 fő) kategóriában a fiúk és a lányok együtt indultak, de külön voltak értékelve, míg az „Értékszámos” (5 fő) csoportban csak fiúk indultak. Az „Alsós” és „Felsős” csoportoknál 9 fordulós svájci, míg az „Értékszámos” csoportban dupla körmérkőzés rendszert alkalmaztak (8 forduló). A játékidő minden csoportban 2x15 perc volt. A sikeres lebonyolításban a versenyvezetői teendőket Horváth Antal, Zalai Mihály és Petró József látta el.


 

A vásárhelyi játékosok között több jeles eredmény is született, közülük ki kell emelni a fiúk közül, Lemaitre Lucient, aki a szerencsével sem állt hadilábon valamint Kovács Ákost, aki nyugodt, megfontolt játékával hívta fel magára a figyelmet! Míg előbbi az „Alsós”, utóbbi a „Felsős” csoportban ért el második helyezést. Az alsós fiúk versenyében a második legjobb vásárhelyi fiú játékos Tápai Valér (Szőnyi Benjámin Ref. Ált. Isk.) lett, aki a 8. helyen zárt.

 


Mindenképpen szót kell szólnunk, Lovászi Szabolcsról is, aki a verseny derekán még a közvetlen élbolyban haladt, sajnos hajrája nem sikerült, így erőfeszítése csupán a 13. helyre volt elég. Nem kétséges, hogy nyugodtabb, megfontoltabb játéka esetén sokkal előrébb fog végezni az ehhez hasonló viadalokon is. Külön említést kell tennünk az egyenlőre még szárnypróbálgatásaikat végző három 1-2.osztályos fiatalról, a 4 hónapja edző Héjja Hunorról, a három hónapja edző Balázs Benedekről, és a még csak másfél hónapja rendszeresen sakkozó Utasi Zsomborról, akik már ennyi sakktudással is a hátuk mögött, bátran felveszik a harcot a tapasztaltabb játékosok ellen, s játékukkal teljesen megérdemelten végeztek a középmezőnyben. Amennyiben kitartóan és rendszeresen edzenek, oktatójuk Tőkés János nagy jövőt jósol számukra.

 


A vásárhelyi lányok, talán még nagyobb sikert arattak a versenyen, hiszen Illés Anna az „Alsós” csoport versenyét megnyerte a lányok között, míg Berkesi Tímea a harmadik helyen végzett, ugyanakkor a”Felsős” lányoknál Dawud Savannah Rose szerzett negyedik helyet! Illés Anna ezzel a teljesítményével, már másodszor győzött ezen a versenysorozaton!

 

Az „Értékszámos” csoportban Balázs Máté indult, akinek nagyon nehéz dolga volt, hiszen 2-4 évvel idősebb  és erős ellenfelei voltak, így csupán a tisztes helytállás lehetett a cél, amit sikeresen teljesített is. Tehetsége vitán felül áll, neki inkább már a nehezebb, veretesebb versenyeken való indulást kell előtérbe helyezni, hiszen Hódmezővásárhelyen kevés ellenfele akad, (10 évesen a felnőtt vásárhelyi sakkcsapat állandó ifjúsági játékosa) s fejlődése csakis így biztosítható.

 


Eredmények:

Alsós lányok: 1.Illés Anna (Hmvhely, Liszt Ferenc Ált. Isk.)

                       2.Kocmár Kitti (Orosháza)

                       3.Berkesi Tímea (Hmvhely, Kertvárosi Katolikus Ált. Isk.)

 

Alsós fiúk:    1.Viktor Motiu (Románia-Arad)

                      2.Lemaitre Lucien (Hmvhely, Németh László Ált. Isk.)

                      3.Kocmár Dániel (Orosháza)

 

Felsős lányok: 1.Lantos Alexandra (Szentes)

                        2.Medvegy Dalma (Szarvas)

                        3.Kupeczki Fanni (Orosháza)

                        4.Dawud Savannah Rose (Hmvhely-Mindszent, Németh László Ált. Isk.)

Felsős fiúk:     1.Adamicska Dániel (Orosháza)

                        2.Kovács Ákos (Hmvhely, Bethlen Gábor Gimn.)

                        3.Bánszki Attila (Orosháza)

                        6.Boros Dávid (Hmvhely, Liszt Ferenc Ált. Isk.)

 
Értékszámos csoport: 1.Tamási Zoltán 1669 (Orosháza)

                                   2.Ottlakán Péter 1497 (Békés)

                                   3.Kunos Zoltán 1688 (Orosháza)

                                   4.Szokolai Róbert Mirkó 1316 (Orosháza)

                                   5.Balázs Máté 1690 (Hmvhely, Varga Tamás Ált. Isk.)

Keresés az oldalonBővített keresés

Támogatás

  • Támogassa Ön is a sakkot!

    Kérjük adója 1 százalékával támogassa idén a Vásárhelyi Pákozdy Ferenc Sakk Sportegyesületet!   Adószám: 190-81898-1-06

Bejelentkezés