Az 5. Pákozdy Kupával búcsúztatták sakkozóink az óévet!

 

Alig fejeződött be december 28-án pénteken a Németh László Városi Könyvtárban megrendezett 4 .Karácsony Kupa Városi Gyermeksakkverseny, máris újabb megmérettetésre került sor, hiszen december 30-án az 5. alkalommal kiírt Pákozdy Kupán vettek részt az egyesület játékosai, kiegészülve az előbb említett gyermekverseny legjobbjaival.

 

Az egyesület névadója Vásárhelyi Pákozdy Ferenc (1904 - 1970) könyvtáros, neves költő-műfordító és jeles sakkversenyző emléke előtt tisztelgő 12 játékos a szép számmal megjelent szurkolók táborával együtt, remek hangulatú évzáró viadalt rendezett. Az egyesület 7 felnőtt játékosához 5 – egész éves teljesítményük alapján meghívott – ifjúsági sakkozó csatlakozott, akik közül a legfiatalabbik 8(!) a legidősebb is mindössze 13 éves volt, ennek ellenére remekül helytálltak tapasztaltabb, rutinosabb ellenfeleik ellen. A megalkuvás nélküli versenyszellemre jellemző példa volt az, hogy a lejátszott 66 partiból, mindössze 2 végződött döntetlen eredménnyel.

 

Ezzel a viadallal befejeződött az év utolsó jelentős helyi sakkeseménye is. Pihenésre azonban nem túl sok idő marad, mert a kezdő és haladó ifjúsági sakkozók edzései január 3-án kezdődnek el a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskolában, hiszen hamarosan folytatódnak a megyei I. osztályú csapatbajnokság küzdelmei, illetve február végén előbb a városi majd márciusban a megyei diák sakkolimpián vesznek majd részt a fiatalok.

 

A végig sportszerű légkörben megrendezett versenyen nem történt meglepetés, hiszen a pontokért történő versenyfutás a csapat első táblása Ádók János, valamint a jelenleg Budapesten élő, de az ünnepeket itthon töltő Erdős János küzdelmét hozta. Erdős ugyan legyőzte Ádók mestert, de váratlanul kikapott a 10 éves(!) Balázs Mátétól, valamint a Svájcból szintén hazalátogató Katona Mihálytól, míg ez idő alatt Ádók mester döntetlent játszott a versenyt jól kezdő, de később visszaesett Mónus Imrétől, így fél pont előnnyel nyerte meg a versenyt.

 

A 11 fordulós, egyenként 2x10 perces játékidejű partik befejezése után a következő sorrend alakult ki:

 

1.Ádók János 9,5 pont, 2.Erdős János 9, 3.Katona Mihály 8, 4.Ábrahám Zoltán 8, 5.Mónus Imre 7,5, 6.Tőkés János 7, 7.Bene Zoltán 5, 8.Balázs Máté 4,5, 9.Kovács Ákos 3, 10.Lovászi Szabolcs 2,5, 11.Illés Anna 2, 12. Tápai Valér 0 pont.

 

Az első három helyen végzett győztes jutalma – stílszerűen – egy-egy üveg finom pezsgő volt!

Keresés az oldalonBővített keresés

Támogatás

  • Támogassa Ön is a sakkot!

    Kérjük adója 1 százalékával támogassa idén a Vásárhelyi Pákozdy Ferenc Sakk Sportegyesületet!   Adószám: 190-81898-1-06

Bejelentkezés