Az idei nyár bővelkedett vásárhelyen szervezett különféle nyári táborokban. A gyermekek hasznos időtöltését szolgáló rendezvények bővelkedtek érdekes programokban.

E programsorozatba szervesen illeszkedett a Kenguru Panzió és Tőkés János sakkoktató által szervezett 2. Kenguru Sakktábor, mely kétszer 1 hetes turnusokkal állt a vásárhelyi és vidéki nagycsoportos óvodások és általános iskolások rendelkezésére.

 

 

Kiss Tamás még csak óvodás, de máris megmutatta oroszlánkörmeit, hiszen nővérével együtt megnyerte a kezdők versenyét!

Kiss Lili Viktória, öccsével holtversenyben első lett!

 

A 2012. július 16 és 27-e között festői környezetben működő sakktáborban színes programokon vehettek részt a diákok. A program két fő alapját a 2-3 óra hosszan tartó délelőtti és délutáni sakkoktatáson és sakkversenyeken kívül, a frekventált helyen található vízmedence biztosította, mely naponta kétszer várta a sakkozás után felfrissülni, játszani, úszni vágyókat. E két fő vonal mellett számos egyéb szolgáltatás és program is várta az idelátogató gyermekeket, mint például napi háromszori étkezés (nagyon finom), az ebéd utáni fagyizás, játékos vetélkedők (a sakkjátékkal kapcsolatos rajzok alkotása, vízbeugró verseny, papírrepülő készítés és röptetés, ping-pong labda pattogtatás, dartsverseny stb.) asztaliteniszezési lehetőség, minijátszótér stb.


Tőkés János a sakktábor vezetője elmondta, azon felül, hogy a gyermekek kellemes és hasznos időtöltését igyekeznek biztosítani, szeretné, ha néhányan „megragadnának” a sakkjáték világában és komolyabban, rendszeresebben foglalkoznának e nemes játékkal, s fél-egy év múlva már komolyabb versenyeken, megmérettetéseken is megmutathatnák képességeiket, s ők is tagjai lehetnének a Vásárhelyen egyre jobban fellendülő ifjúsági sakkozásnak. Tőkés János több olyan tanítványa is részt vett ezen a táborozáson, akik tavaly találkoztak először a versenysakkozással, mostanra azonban rendszeres résztvevői lettek a városi és környékbeli versenyeknek.


Kevesen tudják – folytatja – hogy a rendszeres tervszerű sakkozás fejleszti a rövid- és hosszútávú koncentrációt (egy hosszú versenysakk-parti akár 3-4 órán át eltarthat már ebben a korban is!), fejleszti a memóriát, küzdőképességet, erősíti a monotónia- és kudarctűrést, racionális gondolkodásra nevel, leépíti a fizikai és verbális agressziót, s nem mellesleg a tanulmányi eredményeket tantárgyanként akár 1 egész jeggyel is javíthatja! Ennek figyelembevételével több szülő is jelezte, hogy szeretné, ha gyermeke megkezdené sakkal kapcsolatos tanulmányait, látogatni szeretné az edzéseket, ami kétség kívül örvendetes dolog.


Kovács Bence
 

Rafai Ádám

 

Mag Gergő

 Mucsi Tamás

 Vas Benedek Zoltán

 Karasz Éva

 Kiss Tamás

 

Keresés az oldalonBővített keresés

Támogatás

  • Támogassa Ön is a sakkot!

    Kérjük adója 1 százalékával támogassa idén a Vásárhelyi Pákozdy Ferenc Sakk Sportegyesületet!   Adószám: 190-81898-1-06

Bejelentkezés